Σε 1,7 δισ. ευρώ υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε ο τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, παρουσίασαν την έκθεση και υποστήριξαν ότι «το πραγματικό ποσό που θα έπρεπε να φορολογηθεί προκειμένου να επιστραφεί σε ποσοστό τουλάχιστον 90% στους καταναλωτές ανέρχεται στα 1.703 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη έκθεση το ποσό αυτό αφορά στο χρονικό διάστημα εννέα μηνών από τον Ιούλιο 2021 ως τον Μάρτιο 2022. Η έκθεση υπολογίζει επίσης ότι τα συνολικά υπερκέρδη στο χρονικό διάστημα Ιουλίου του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ανέρχονται στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενω η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πόρισμά της, έκανε λόγο για έναντι 927 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο όπως υποστηρίζει η έκθεση του τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη το υπερκέρδος των 110 εκατομμυρίων ευρώ που εκτιμάται ότι προκύπτει από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά το επίμαχο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τα 1.703 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να φορολογηθούν προκειμένου να επιστραφεί σε ποσοστό τουλάχιστον 90% στους καταναλωτές το ποσό που αναλογεί. Οι αρμόδιοι τομεάρχες υποστήριξαν ότι τα «παραπάνω ποσά με χρονική καθυστέρηση και υπό μορφή επιδότησης έχουν δοθεί ή αναμένεται να δοθούν ως επιδότηση στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

“Παράλληλα όμως συνεχίστηκε χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή η χρέωση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ για την χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ, με αποτέλεσμα το όφελος για την κοινωνία και την οικονομία συνολικά να είναι πολύ μικρότερο», λέει η έκθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η ακολουθούμενη πολιτική των επιδοτήσεων από τα υπερέσοδα που συλλέγονται από τους ίδιους τους καταναλωτές και όχι από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί μια ιδιότυπη φορολογική πολιτική, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, η οποία δεν πληροί τις βασικές συνταγματικές επιταγές ορθής φορολόγησης».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση οι δύο τομεάρχες υποστήριξαν ότι «η κυβέρνηση έχει φανεί απολύτως αναξιόπιστη και ασυνεπής σε όλες τις δεσμεύσεις της. Κρατάμε πολύ μεγάλη επιφύλαξη και για τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια».

Σημείωσαν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο θα καταθέσει αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Εμπορίου, ώστε να παρουσιάσει τα συμπεράσματά του σε όλα τα κόμματα και να ζητήσει από την κυβέρνηση «να μας πει και πώς θα εξαιρεθεί από το αίτημα της Κομισιόν και πώς θα καλύψει υποχρεώσεις και πώς θα αναστείλει τις επιπτώσεις από μείωση του λιγνίτη χωρίς σχέδιο».
Ο κ. Φάμελλος και η κ. Πέρκα υποστήριξαν ακόμη ότι «το Μόνο που ενδιαφέρει τους κ.κ. Μητσοτάκη και Στάσση είναι τα μπόνους των εκατομμυρίων ευρώ για τα γαλάζια παιδιά. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μη διεκδικήσει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο εξαίρεση».

Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν η κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη και να τα επιστρέψει στους καταναλωτές αν και εκτίμησαν ότι «γνωρίζουμε ότι δεν θα το κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μην τα φορολογήσει. Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα κοπεί το ρεύμα. Γιατί δεν έχει πρόβλεψη η κυβέρνηση γι’ αυτούς».

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση για τα Υπερκέρδη

Την είδηση τη βρήκαμε ΕΔΩ