Η πιο μεγάλη μέρα έλαβε στο τέλος της για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί στη διάρκεια της ημέρα. Χθες αποφάσισε να δώσει μια ανάσα πνοής στον κυβερνητικό του συνασπισμό, καλώντας τους εταίρους του να δημιουργήσουν ένα νέο σύμφωνο εμπιστοσύνης. Στο τέλος ο Ντράγκι επέμεινε στην ενότητα και το μεταρρυθμιστικό του έργου, τρεις από τους συμμάχους της κυβέρνησής του τον εγκατέλειψαν.

«Μπορεί να ειπωθεί ότι προσπάθησε μέχρι το τέλος να επαναφέρει όλους τους ηγέτες στην κοινή λογική αλλά σε κάποιο σημείο κατάλαβε ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Η κατάσταση βυθίζει στο χάος την Ιταλία, σε μια ευαίσθητη περίοδο για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η παραίτηση έρχεται επίσης ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επεξεργάζεται το νέο της εργαλείο που στοχεύει να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα και υπερχρεωμένα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία.

Οι εξελίξεις στην Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τη Φρανκφούρτη, όπου συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ.

«Η αβεβαιότητα είναι πιθανό να κάνει όλο και πιο νευρικούς τους κατόχους ομολόγων, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει ένα αξιόπιστο εργαλείο κατά του κατακερματισμού την Πέμπτη», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

naftemporiki.gr

Την είδηση τη βρήκαμε ΕΔΩ