Για τα χειρότερα όσον αφορά στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου ετοιμάζεται η ΕΕ με την Κομισιόν να μην περιμένει ότι η Ρωσία θα επαναφέρει σε λειτουργία τον βασικό αγωγό Nord Stream, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν περιμένουμε ότι θα ξαναλειτουργήσει. Εργαζόμαστε βάσει της υπόθεσης ότι [ο αγωγός] δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», είπε ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Ρωσία έχει προγραμματίσει να επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream στις 21 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση προγραμματισμένης δεκαήμερης συντήρησης, ωστόσο εντείνονται οι ανησυχίες από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει ο αγωγός, ειδικά μετά τον περιορισμό των ροών από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, όταν επικαλέστηκε καθυστερήσεις λόγω κυρώσεων. Μέχρι στιγμής η Μόσχα και η Gazprom δεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει ο Nord Stream την Πέμπτη.

Μια διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις βιομηχανίες και κράτη που πασχίζουν να βρουν εναλλακτικές πηγές. Ειδικά η Γερμανία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και η μείωση των ροών υποχρέωσε την μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, τη Uniper, να ζητήσει κρατική στήριξη, ενώ χθες απέρριψε τις δικαιολογίες της Gazprom περί λόγω ανωτέρας βίας, που δεν της επέτρεψαν να παραδίδει τις συμφωνημένες ποσότητες.

Η Κομισόν αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από μια πιθανή διακοπή των ροών από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά μια δέσμη συστάσεων προς τα κράτη μέλη, που θα περιλαμβάνουν και την εθελοντική μείωση σε θέρμανση και ψύξη καθώς και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Η Κομισιόν μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Την είδηση τη βρήκαμε ΕΔΩ