Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στάθηκε στην αυξητική τάση του πληθωρισμού και στις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία εξέπληξε τις αγορές. 

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι από τα βασικά ζητήματα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως ο αυξημένος πληθωρισμός θα συνεχιστεί, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των τιμών των αγαθών, αλλά και εξαιτίας του πιεστικού πληθωρισμού των τροφίμων. Μάλιστα, προειδοποίησε πως θα παραμείνει «ανεπιθύμητα αυξημένος», εξαιτίας των πιέσεων στην ενέργεια, τα τρόφιμα, αλλά και το φυσικό αέριο.

Εντούτοις, εκτίμησε πως μεσοπρόθεσμα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, παρά τις πιέσεις που ασκέι ο πόλεμος στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κατά την κ. Λαγκάρντ όμως, το κόστος των τροφίμων θα παραμείνει υψηλό.

«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, και σίγουρα πολύ ανώτερος του στόχου της ΕΚΤ», καθώς ο πόλεμος επιδεινώνει τους κινδύνους και επηρεάζει την παραγωγική ικανότητα. «Αναμένουμε επίσης πιέσεις στους μισθούς».

Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει ο στόχος της Τράπεζας για πληθωρισμό στο 2%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ στάθηκε και στην αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς πλέον η ισοτιμία των νομισμάτων είναι 1:1.

Εγκρίθηκε η θέσπιση του TPI

Η Κριστίν Λαγκάρν ανακοίνωσε πως το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού (Transmission Protection Instrument, TPI), ο οποίος αποτελεί «σοβαρό» κίνδυνο ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στόχος είναι να «διαφυλάξει την ομαλή μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής του σε όλη τη ζώνη του ευρώ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι η θέσπιση του TPI είναι αναγκαία προκειμένου να στηρίξει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίζει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική, το TPI θα διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο ενιαίος χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου είναι προαπαιτούμενο προκειμένου η ΕΚΤ να μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

Το TPI θα αποτελέσει μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη του Διοικητικού Συμβούλιο και μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αντισταθμίσει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Η κλίμακα των αγορών μέσω του TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που τίθενται για τη μετάδοση της πολιτικής. Οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων. Διαφυλάσσοντας τον μηχανισμό μετάδοσης, το TPI θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία όσον αφορά τις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) καθώς φθάνουν στη λήξη τους εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία.

Το κείμενο ανανεώνεται…

naftemporiki.gr

Την είδηση τη βρήκαμε ΕΔΩ