Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022, 18:39

ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για την επαναπροώθηση 50 προσφύγων στον Έβρο

Την άμεση ενημέρωση και την σε βάθος διερεύνηση καταγγελιών “για περιστατικό επαναπροώθησης στις 14 Ιουλίου, ομάδας 50 προσφύγων, που μεταφέρθηκαν βίαια και εγκαταλείφθηκαν σε νησίδα του Έβρου” ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ανακοίνωση επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της Εφ.Συν. και αφορά 34 Σύρους, 13 άτομα κουρδικής καταγωγής και 3 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους μια γυναίκα 70 ετών με σάκχαρο που χρειάζεται ιατρική βοήθεια, δύο έγκυες 8 μηνών και μία 6 μηνών και 12 παιδιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «μεταξύ άλλων η καταγγελία αναφέρει ότι υπάρχουν συνολικά τρεις νεκροί, ο ένας ύστερα από ξυλοδαρμό και δύο από πνιγμό, ως επακόλουθο της επαναπροώθησης. Προς το παρόν παραμένουν στη νησίδα με γεωγραφικό στίγμα (41°16’21.2″N 26°25’41.5″E) και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, προσέφυγαν χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω των οργανώσεων «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και «HumanRights360», ζητώντας να δοθεί κατεπείγουσα εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης, να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης και να καταγράψει το αίτημά τους για άσυλο. Σημειώνουν ωστόσο πως αν και έχουν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ‘μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση και δεν έχει λάβει χώρα περισυλλογή από τις ελληνικές αρχές, ούτε έχει παρασχεθεί πρόσβαση σε διεθνή προστασία’».

Γενικεύοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Λίγες μόνο ημέρες μετά την καταδίκη της χώρας για το αποτέλεσμα της βίαιης επαναπροώθησης στο Φαρμακονήσι το 2014, άλλη μια έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των καταγγελιών.

Μάλιστα αντί να απολογηθεί για τη στάση της Κυβέρνησης, τότε και τώρα, ο αρμόδιος Υπουργός, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για δημιουργία ανεξάρτητου φορέα, επέλεξε να συστήσει εντός της δομής του Υπουργείου, κυβερνητικά ελεγχόμενη Ειδική Επιτροπή που θα ελέγχει τις καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά τη διαδικασία στα σύνορα και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022, 18:42Την είδηση τη βρήκαμε ΕΔΩ