Ο Ερντογάν «έστησε» τον Πούτιν στο Ιράν

Aμηχανία ένιωσε ο Ρώσος πρόεδρος αναμένοντας τον Τούρκο ομόλογό του στην Τεχεράνη. Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ίσως εκδικήθηκε για την αναμονή του Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2020. [REUTERS]

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στιγμές αμηχανίας έζησε το βράδυ της Τρίτης ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που υποχρεώθηκε να περιμένει την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τις τριμερείς συνομιλίες Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην ιρανική πρωτεύουσα.

Εικόνες από τη συνάντηση εμφανίζουν τον Πούτιν σε κατάσταση έντονης αμηχανίας, να μορφάζει ενοχλημένος, ενώ περιμένει μπροστά σε δεκάδες φωτογράφους την άφιξη του Ερντογάν. Η αμηχανία αυτή πρέπει να ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τον Πούτιν, ο οποίος έχει αποκτήσει φήμη για τα «στησίματα» που επιβάλλει σε προσκεκλημένους του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή του Ερντογάν ίσως να αποτελούσε «εκδίκηση» για συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2020, όταν ο Ερντογάν είχε υποχρεωθεί να περιμένει τον Ρώσο ομόλογό του για περισσότερο από μία ώρα στον προθάλαμο του προεδρικού γραφείου στο Κρεμλίνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε τις βάσεις συμφωνίας με τη Ρωσία για «ανθρωπιστικό διάδρομο» εξαγωγής σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε, ωστόσο, τις βάσεις συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένα από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει την αρμοδιότητα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Βοσπόρου και έχει έτσι προτείνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό σε προσυμφωνημένους διαύλους και ύστερα από νηοψίες του ρωσικού ναυτικού.

Αντιρρήσεις φέρεται να εξέφρασε, όμως, ο Πούτιν σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελεγχόμενης από την Τουρκία λωρίδας ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

Το άρθρο το βρήκαμε ΕΔΩ