Το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτή του ΑΣΕΠ, Αναστασίου Πεπονή, δόθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου, σε αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού έργου του αείμνηστου πολιτικού. Ηταν ο ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το ΑΣΕΠ, το οποίο επιτελεί, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, το έργο του στον κρίσιμο τομέα προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση, με γνώμονα την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος τέλεσε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πινακίδας «Αίθουσα Αναστάσιος Πεπονής», χαρακτήρισε στην ομιλία του την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού με το νόμο 2190 του 1994 ως μία πραγματική μεταρρύθμιση, από εκείνες που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας.

«Δεν ήταν τυχαίος ο Πεπονής. Κι όταν ερωτήθηκε ποιο ήταν το μεγαλύτερο έργο του, πολύ σεμνά, δεν είπε τον νόμο 2190, είπε τα ενεργειακά. Είναι αυτός που έφερε πρώτος φυσικό αέριο από την Αφρική στην Ελλάδα. Είπε τα ενεργειακά, και τον νόμο 2190 τον απέδωσε στο πρόγραμμα του κόμματός του παραβλέποντας ότι τα προγράμματα δεν είναι απαραίτητο ότι υλοποιούνται κι ότι ήταν εκείνος που το υλοποίησε», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι ο Αναστάσιος Πεπονής «χάραξε δρόμους και επέβαλε μια πορεία κανονικότητας σε ένα μέγιστο θέμα που ταλαιπωρούσε τη χώρα επί δύο αιώνες και την ταλαιπωρεί ακόμη, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ως ισχυρή νοσταλγία».

Η μεγαλύτερη αναγνώριση για τον Πεπονή θα ήταν «αυτό το σύστημα που πνέει τα λοίσθια, αλλά πολλοί το νοσταλγούν, να μην το αφήσουμε να σηκώσει κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, έπλεξε το εγκώμιο του Αναστάσιου Πεπονή | ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ΦρόσωΚανελλίδου
«Πολιτικός με όραμα»

«Ηταν ο άνθρωπος που όχι απλώς είχε ένα μεγάλο όραμα αλλά ήξερε πώς να το υλοποιήσει» είπε για τον Αναστάσιο Πεπονή ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, στον χαιρετισμό του και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ηξερε σε ποιους να στηριχθεί για να το πραγματώσει και από ποιους να κρατήσει αποστάσεις για να μην συμβιβασθεί, να μην υποκύψει στα κελεύσματα των Σειρήνων του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν απειλήθηκε το μεταρρυθμιστικό του έργο από τις δυνάμεις της αδράνειας και του καιροσκοπισμού, δεν δίστασε να παραιτηθεί από Υπουργός Προεδρίας -ένα από τα κορυφαία τότε Υπουργεία- για να κινητοποιήσει τα εκσυγχρονιστικά τμήματα της κοινής γνώμης αλλά και του πολιτικού προσωπικού, ώστε να καταστήσει δρόμο χωρίς επιστροφή τη μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα ΑΣΕΠ. Και το κατάφερε. Εξι χρόνια μετά την παραίτησή του, κατοχυρωνόταν με τεράστια πλειοψηφία στο Σύνταγμα η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή».

Για το έργο του Αναστασίου Πεπονή και ιδιαίτερα για την καθιέρωση του ΑΣΕΠ μίλησαν ακόμη ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Αναγνώσθηκε επίσης μήνυμα του τέως Προέδρου του ΑΣΕΠ Μιχάλη Παπαδάκι, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσωπική κατάθεση-μαρτυρία της Αναστασίας-Ερασμίας Πεπονή, κόρης του πρώην υπουργού.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι ανεξαρτήτων αρχών και μέλη της οικογένειας Πεπονή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Το άρθρο το βρήκαμε ΕΔΩ