Η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια, ζητήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης των ΑΕΙ και άλλα θέματα απασχόλησαν την 100ή Σύνοδο Πρυτάνεων.

Σε αυτή συμμετείχαν δια ζώσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συζητήθηκε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια εφαρμογής των επιμέρους διατάξεων του νέου νόμου-πλαισίου, με προτεραιότητα στις διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικήσεων των πανεπιστημίων, όπως π.χ. η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, την αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Επίσης, «συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας υπό τον γενικό γραμματέα, με συμμετοχή εκπροσώπων της Συνόδου Πρυτάνεων, για την υποστήριξη της υλοποίησης του νέου νόμου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση, «έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της καταβολής της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, η οποία φέτος είναι αυξημένη κατά 14,5%, ενώ εγκρίθηκε το τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-27, με βασικούς άξονες: σύνδεση με την αγορά εργασίας, υποτροφίες, διεθνοποίηση/αριστεία, δεξιότητες/δια βίου μάθηση, ισότιμη πρόσβαση, διασφάλιση ποιότητας». Επίσης, για δεύτερη χρονιά, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ πραγματοποιείται «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων». Ακόμα, προχωρούν τρία έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή φοιτητικών εστιών (για 5.456 κλίνες) ύψους 295 εκατ. ευρώ, στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης, ενώ δρομολογείται και η υποβολή άλλων τριών αντίστοιχων έργων στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται οι πράξεις προκήρυξης και διορισμού των 1.450 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2020, ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις θέσεις διοικητικού προσωπικού.

Μεταξύ 5-11 Νοεμβρίου η επίσκεψη εκπροσώπων περισσότερων από 25 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι μεταξύ 5-11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα λόγω πανδημίας επίσκεψη εκπροσώπων περισσότερων από 25 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, προκειμένου να εμπεδώσουν τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασής τους. Συμπλήρωσε, ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποστολές τριτοβάθμιων ιδρυμάτων των ΗΠΑ σε άλλη χώρα των τελευταίων χρόνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Την είδηση τη βρήκαμε ΕΔΩ