Αυξάνεται σταθερά η πληρότητα των απλών κλινών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο εγκαταλειμμένο από την κυβέρνηση πιέζεται για ακόμη μια φορά από την πανδημία, ενώ το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξουθένωσης.

Μόνο την εβδομάδα 11-17 Ιουλίου καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 30 απώλειες συνανθρώπων μας την ημέρα, συνολικά 211 θάνατοι με Covid, αριθμός αυξημένος κατά 8,7% σε σύγκριση με την εβδομάδα 4 έως 10 Ιουλίου.

Αύξηση 11% σημείωσαν οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που ήταν περισσότερες από 300, με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ να δείχνει ότι την εβδομάδα αναφοράς έγιναν συνολικά 2.540 εισαγωγές.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα της μάχης του ΕΣΥ με την Covid ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για ράντζα και φορεία που πλημμυρίζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έπειτα από κάθε εφημερία.

Οπως εξηγεί, σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 2.510 ασθενείς, ενώ έχουν δεσμευτεί συνολικά 4.138 θέσεις νοσηλείας. Ενδεικτικό της τάσης είναι πως την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύονταν 2.210 ασθενείς και πριν από δύο εβδομάδες 1.874 – εβδομαδιαία αύξηση σχεδόν 20%! Νοσηλεύονται, επίσης, 67 παιδιά με Covid σε παιδιατρικά νοσοκομεία, εκ των οποίων ένα πεντάχρονο στη ΜΕΘ από την περασμένη Πέμπτη.

Στις ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 127 ασθενείς, ενώ 258 κλίνες έχουν δεσμευτεί συνολικά για περιστατικά κορονοϊού, τη στιγμή που πριν από μία εβδομάδα νοσηλεύονταν 101 ασθενείς και πριν από δύο εβδομάδες 81, με τον μέσο εβδομαδιαίο ρυθμό αύξησης να είναι 20% και στις ΜΕΘ Covid.Source link